IFS terapi
IFS terapi
Kender du det, at du bliver vred i situationer, hvor du ville ønske at du var rolig?
At du kan blive overvældet og ængstelig uden altid at vide hvorfor?
At din indre kritiker står klar efter du har været i sociale sammenhænge?
At du bakker ud og mister modet, når du skal stå fast på dine grænser?
At du beslutter dig for at leve sundt, hvorefter du lander i sofaen med de søde sager?
At du ikke kan tage beslutninger, fordi en del af dig er vild med beslutningen, mens en anden del bliver bange for konsekvenserne og en tredje del kritiserer dig selv for ikke at beslutte dig?
At du pludselig bliver ramt af mindreværd, lige når du skal til at præstere?
Når der er ufred indeni
Indimellem er der ikke fred i vores indre. Der kan tidspunkter med indre kritik, angst, vrede, skam, følelse af forkerthed, mindreværd og utilstrækkelighed. Vores temperament kan løbe af med os. Eller vi kan blive handlingslammede. Det kan være udmattende og give både depression, angst og stress, når det enten er uroligt og anspændt indeni eller bliver helt følelsesløst og glædesløst. Andre gange får vi øje på et mønster i os selv, som vi bliver ved med at gentage, men som ikke tjener os godt. Alt dette kan foregå lige ved siden af andre stunder, hvor vi føler os glade, afslappede og i mere flow.
Forstå dig selv med IFS terapi
Som psykoterapeut arbejder jeg med tilgangen Internal Family Systems terapi (IFS terapi). I modsætning til hvad navnet umiddelbart giver af associationer, handler metoden ikke om familieterapi. Derimod handler det om vores indre familie, vores personligheds forskellige dele. Dem kan vi lære at kende og hele på en måde, der er transformerende og frisættende.
Vi længes efter selvaccept og fred i vores indre. At være i stand til at træffe gode beslutninger for os selv. At være i relationer på en måde, hvor vi både er kærlige over for den anden og os selv på samme tid. At forstå, hvad der gør os urolige og kunne hjælpe os selv i de situationer. Men hvordan når vi derhen?
IFS ser menneskets sind som bestående af mange dele. De forskellige dele har forskellige oprindelser og opgaver. Grundlæggende består vores psyke af sårede dele, beskyttere og et Selv.
Eksiler og beskyttere
Vores sårede dele bærer på vores svære og smertefulde oplevelser. Erfaringer med at lande i intense følelser af at være forkerte, forladte, fortabte på måder, der overvældede vores nervesystem. Vi kalder også de sårede dele for eksiler, fordi vores indre system forsøger at holde os funktionsdygtige ved at fortrænge dem og dermed undgå smerten, som disse dele bærer.
Derudover har vi beskyttere, der har til formål at beskytte og hjælpe os. Deres motto er: Aldrig igen. De gør, hvad de kan for at vi ikke igen oplever den smerte, som vores sårede dele bærer. Efter en overvældende og sårende oplevelser, tager vores beskyttere et job på sig, der går ud på at sikre systemet mod at opleve samme smerte igen.
Alle dele er velkomne og alle dele formodes at have en positiv intention. Gennem IFS terapi lærer vi vores indre dele at kende på en helt ny og dyb måde. Vi går i relation med dem og finder ud af, hvordan de forskellige dele hjælper os på forskellige måder. Et vigtigt aspekt af IFS terapi er også, hvordan vi skaber indre samarbejde mellem dele af os, der som udgangspunkt ikke kan lide hinanden, fx en fri og spontan del og vores indre kritiker-del.
Indre konflikt på grund af stærk polarisering
Polarisering i vores indre er naturligt. Det er en fin indre måde at skabe balance på, fx mellem at forstå mig selv og forstå den anden i en relation. At skabe balance mellem at udrette noget og hvile. At udforske verden og søge tryghed i det nære. Vi har brug for disse balancer og vekselvirkninger.
Der hvor der opstår ufred og stærk polarisering er, når vi ikke har oplevet det muligt at finde disse balancer. Hvis mine behov og grænser ikke bliver mødt og respekteret, men fokus er på den andens behov og prioriteter (ofte vores forældre/omsorgspersoner). Eller når der ikke var omsorg og tryghed, så blev det ikke længere attraktivt at udforske verden. Hvis der ikke var hvile, men for meget der skulle gøres og klares. Problemet opstår, fordi vi lever i en virkelighed, hvor de to ting, der skal vekselvirke ikke kan forenes.
Og vores beskyttere bliver stærkt polariserede – fx den ene del af os vil gøre hvad som helst for at bevare kontakten til den anden i en relation, mens en anden del vil gøre hvad som helst for at beskytte vores grænser og behov. Mange psykiske ubalancer grundlægges i vores tidlige liv, når det ikke er muligt at bevare kontakten til vores omsorgsgiver samtidig med at vores grænser og behov bliver mødt. Når vi stilles over for valget mellem at opgive kontakten til den anden eller opgive kontakten til os selv.
Find dit Selv med IFS terapi
Bag vores dele har vi alle en kerne, et Selv. Vores Selv er kendetegnet ved at være nysgerrigt, klart, kreativt, medfølende, modigt, forbundet, roligt og sikkert. Vores Selv er den naturlige indre leder af vores psyke. En del af terapien handler om at genfinde vores Selv og lade det indtræde som den naturlige leder af psyken igen. Som solen nogle gange kan være væk bag mørke skyer, så kan vi også nogle gange have mistet kontakten til og fornemmelsen af at have et Selv. Men over skyerne skinner solen altid og på samme måde findes Selvet altid inden i os. Også selv om vi ikke har haft adgang til det længe eller kun fornemmer det i glimt.
IFS terapi viser en ny måde at være i livet på
Når man arbejder med IFS terapi, vender man sin opmærksomhed indad i sindet og indad i kroppen. Langsomt lærer man sine indre dele og sit Selv at kende. Dyb heling og indre samarbejde opstår, når vores dele opbygger kendskab og tillid til vores Selv. Fra vores Selv kan vi begynde os se os selv med medfølelse og forståelse. Når vores Selv begynder at indtræde som leder i vores indre system, kan vi igen begynde at finde de gode indre balancer. At forstå mig selv og forstå den anden. At finde balance mellem at gøre og at være. I Selvet finder vi bæreevne til at være med vores mest smertefulde følelser og til at bære sorgen over de svære ting i vores liv. At frigøre os fra gamle negative overbevisninger og genfinde mere glæde og lethed.
Med IFS terapi lærer du en måde at være i livet på, hvor du lærer dig selv at kende på en måde, hvor du ved, hvorfor du gør som du gør og føler som du føler. Og kan være med din indre dele i et kærligt nærvær, der skaber indre tryghed og gør forandringer mulige. Ikke fordi alt det svære går væk, men fordi vi bliver bedre i stand til at bære det fra et selvkærligt sted og dermed bliver mindre overvældet af det. Når det kan lade sig gøre, bliver vi mere rolige i vores nervesystem og dermed mere nuancerede og kontaktbare – både for os selv og for andre.