Hvorfor gå i psykoterapi?
Målet med at gå i psykoterapi er, at du at skaber positive forandringer i dit liv. At du får det bedre end du har det lige nu. Og får skabt relationer til andre mennesker, der giver dig kærlighed, tryghed og næring til dit liv. Den allervigtigste forandring, du kan skabe findes dog i relationen til dig selv. Så det er et primært fokus i terapien.
Vores indre landskab af dele
Vi har alle mange forskellige indre dele af os selv. Fx har de fleste mennesker dele, der passer på relationen til andre mennesker gennem at være imødekommende, forstående og villige til at sætte egne behov til side. Ved siden af dem findes dele, der passer på vores grænser og behov. Det kan være ved at sige nej, blive vrede eller insistere på at blive forstået eller respekteret. Derudover kan vi have selvkritiske dele, der fortæller os, hvordan vi burde være og hvor vi kommer til kort. Ambitiøse dele, der får os til at uddanne os og gøre os umage på job og andre dele, der lægger gode planer, tager os i terapi, i træningscenteret eller holder frokost for vennerne.
Vi har også impulser, som kan forstyrre de planer, vi har lagt. De får os til at spise for meget, ryge, drikke, sove virkelig meget, opsøge sex som adspredelse, overarbejde eller ligge på sofaen hele dagen. Alt det, som får vores selv-kritiker på banen.
Gammel smerte påvirker nutidigt liv
Og endelig har vi vores sårede dele, som bærer på gammel smerte og ofte lever i et land, hvor vi føler os forkerte, fortabte og forladte. Disse sårede dele kan opleve sig selv som uelskelige, uværdige, forkerte, magtesløse, ligegyldige, onde eller dårlige og disse dele lever i ensomhed.
Når vi i vores hverdag oplever begivenheder eller indre tanker, der får os i kontakt med disse dele, der bærer på gammel smerte, vil vi for at beskytte os i stedet mærke angst, depression, dissociation, forskellige former for stress og ubehag. Det sætter en impuls til handling i gang, så vi kommer væk fra smerten og ubehaget. Det kan være ved at isolere os, være oversamarbejdende eller imødekommende, blive vrede og bebrejdende eller andre handlemåder, der fjerner vores oplevelse af sårbarhed.
For mange af os foregår alt dette delvist ubevidst. Vi forsøger at leve fra et rationelt, konstruktivt og positivt mindset, men føler os igen og igen slået tilbage af at gøre og føle det modsatte af, hvad vi ønsker os. Hvordan kan psykoterapi hjælpe os med det?